Terug naar weblog overzicht

 

Watervoorziening in de tuin winterklaar maken

11-02-2016

Op deze site hebben we eerder al geschreven over hoe je watervoorziening in de tuin kan regelen. Nu dat echter de winter weer is aangebroken en de temperaturen dalen is het ook belangrijk om te weten hoe je deze watervoorziening in de tuin winterklaar kan maken. Als de temperaturen omlaag gaan en tegen het vriespunt aankomen is het tijd om deze voorzorgsmaatregelen te treffen. Dit is een extreem belangrijke taak omdat je anders niet lang van de watervoorziening in de tuin kan genieten. Bevroren leidingen kunnen namelijk schade en lekkages veroorzaken en dit kan voorkomen worden door de buitenkraan winterklaar te maken. In dit artikel kan je daarom een uitleg vinden hoe te werk moet gaan om de watervoorziening in de tuin klaar te maken voor de winter.

 

Watertoevoer afsluiten

Wanneer de winter weer is aangebroken in Nederland dan moet de eerste prioriteit in de tuin zijn om te zorgen dat het water in het systeem niet kan bevriezen. Om dit te bereiken moet al het water zo goed mogelijk uit de leidingen van de buitenkraan verwijderd worden. Om te beginnen moet eerst de watertoevoer voor de kraan worden afgesloten. Vergeet ook niet de watertoevoer voor automatisch ingestelde sprinklerinstallaties af te sluiten als deze op een andere toevoer is aangesloten. Vervolgens kan het water uit de leidingen verwijderd worden door simpelweg de kraan open te laten staan totdat er geen water meer uitkomt. Als deze voorzorgsmaatregel getroffen is dan zal er nog altijd een kleine hoeveelheid water in de leidingen overblijven. Echter is de kans op een gesprongen leiding hiermee al significant afgenomen. Om dit probleem helemaal uit te sluiten zijn er nog een aantal extra handelingen vereist.

 

Gesprongen leidingen voorkomen

Bij de meeste watervoorzieningen voor tuinen zijn er verschillende componenten die blootgesteld worden aan de buitenlucht en daarmee dus ook aan vorst. Bevroren leidingen kunnen springen doordat het bevroren water in de leidingen uitzet. Deze natuurkracht kan zelfs de meest sterke materialen breken. Om dit te voorkomen moeten de componenten die blootgesteld worden aan vorst geïsoleerd worden. Dit isoleren kan gedaan worden door isolerende materialen rond de blootgestelde leidingen en andere componenten te wikkelen. Deze materialen kan je vinden in iedere doe-het-zelf zaak van Nederland. Bijvoorbeeld met een foam materiaal en wat duct tape kan de klus al geklaard worden. Ook is het belangrijk dat wanneer het water uit de leidingen verwijderd is dat de kraan open blijft staan. Het water dat onvermijdelijk in de leidingen blijft zitten kan dan zonder problemen uitzetten wanneer dit eventueel bevriest. De openstaande kraan zorgt er namelijk voor dat het water richting de openstaande kraan zal uitzetten en hierdoor zullen de leidingen niet springen.

 

Hulp van een loodgieter

Het winterklaar maken van de watervoorziening in de tuin is een taak die je makkelijk zelf kunt uitvoeren. Je kunt deze taak echter ook door een professionele loodgieter laten uitvoeren. Hij of zij kan er dan voor zorgen dat het isoleren van de leidingen op een nette manier gedaan wordt. Doordat de isolatie van de blootgestelde waterleidingen er mooi uitziet kan deze daarom het gehele jaar blijven zitten en worden de handelingen voor het winterklaar maken sterk gereduceerd. In dat geval hoef je namelijk wanneer de winter opnieuw aanbreekt enkel de toevoer van het water af te sluiten, het water uit de leidingen te laten lopen en de buitenkraan open laten staan. De isolatie is dan immers al gedaan.